Denní výdej je přitom asi 2,5 litru vody. Pro správné fungování organismu je důležité ztrátu v průběhu dne doplňovat. Část vody si naše tělo vyrobí samo, část získáme z potravy. Zbylých cca 1,5 litru vody je třeba dodat. Je třeba ale vzít v potaz další okolnosti (vlastní konstituci, fyzickou zátěž, okolní teplotu apod.).
Pokud dojde k velkému výkyvu, může to mít neblahý vliv na naše zdraví. Vodu potřebují ke svému fungování všechny důležité orgány, tedy včetně mozku. Podle výzkumů dehydratace ovlivňuje náladu, způsobuje bolest hlavy a únavu, zhoršuje soustředění, vyvolává úzkost a napětí.
• pít průběžně a nečekat na pocit žízně
• mít u sebe lahev s pitím - může stát na pracovním stole, můžeme si ji vzít do auta, na pochůzky po městě, na výlet…
• vyvarovat se extrémů - nemusíme popíjet každých 10 minut, ale nenapít se 2 hodiny je také špatně
• ani nárazový velký přísun tekutin není zdravý – v krvi je třeba udržovat stálý poměr minerálních látek a solí, vysoká koncentrace stejně jako nízká je velkou zátěží pro ledviny
Hypertonické prostředí v krvi je velkým rizikem pro mozkové buňky. Dostatečný příjem vody je jedním z preventivních opatření proti bolesti hlavy. Je to jednoduché – představte si krevní řečiště jako rozvodněnou řeku. Pokud v těle klesne hladina vody, sníží se průtok a škodlivé látky se nestačí vyplavit.
Druhou příčinou bolesti hlavy z nedostatku vody v těle je vyšší „hustota“ krve, cévy se roztáhnou a tlačí na okolní tkáně. První pomoc tedy zajistí čistá voda (bez přidaných minerálů).
Dlouhodobě je však dobré pít minerální vody, výzkumy totiž prokazují, že hořčík snižuje četnost a intenzitu migrén. Stejně tak může krátkodobě při ataku pomoci kofein. Jinak je pravdou, že káva, černý čaj a jiné kofeinové nápoje vodu z těla odvádějí. K bolesti hlavy ze stejného důvodu přispívají i umělá sladidla a vláknina (džusy).
Vzhledem k tomu, že bolest hlavy často souvisí se stresem, nervovým vypětím či nedostatkem spánku, mohou pomoci také bylinné čaje (meduňka, levandule, třezalka či řimbaba).
Minerální vody, bylinné a ovocné čaje, ředěné džusy a ovocné šťávy. Vhodné jsou i polévky či zelenina a ovoce s vysokým obsahem vody. Naopak káva a alkohol se do množství tekutin nepočítají, protože organismus odvodňují. Pro mnohé může být překvapením, že vhodná je i voda z kohoutku. Ta sice nemusí být vždy nejchutnější, ovšem je zdravotně nezávadná a naopak je dobrým zdrojem minerálních látek.
Pozornosti by vám také nemělo uniknout, z jaké lahve pijete. Pro spoustu aktivit je nejvhodnější lahev plastová. Je lehčí a nerozbije se. Jenže pozor, není plast jako plast. I sebezdravější obsah lahve mohou intoxikovat látky uvolňující se z nezdravého plastu, obvykle PET. Existují ovšem i zdravější alternativy plastů. Například medicínský polypropylen, ze kterého jsou vyráběny Zdravé lahve. To je materiál, který se využívá při výrobě farmaceutických produktů a umožňuje zahřívání lahve v mikrovlnce, mytí v myčce i sterilizaci při 100°C.
Hygiena pitného režimu si totiž zaslouží stejnou pozornost, jako jeho dodržování.
Autor: Nikola Kuhnová
Tento web používá cookies k zajištění nejlepšího uživatelského zážitku. Cookies jsou malé soubory, které jsou umístěny na vašem zařízení, když navštívíte náš web. Tyto soubory nám pomáhají analyzovat, jak používáte naše stránky, a umožňují nám tak zlepšovat a personalizovat naše služby. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit nastavení“. Kliknutím na „Odmítnout vše“ budou použity pouze ty cookies, které potřebujeme k provozu webu.
Více informací o zpracování údajů naleznete na této stránce.